perjantai 24. helmikuuta 2012

Eläinlääkärillä

Taiston kanssa oltiin tänään silmä-, polvi- ja sydäntarkastuksissa. Polvet 0/0 ja sydän ok, eli ei siis sivuääniä. Silmät muuten ok, mutta muutama MRD poimu löytyi. Ja teille, jotka ette siis tiedä mikä MRD on, niin teille hetkenpäästä selitys, tietämättömät! No ei vaiskaan, ette te mitään tietämättömiä ole, kun en itsekkään tiennyt MRD:stä ennemmin kun se omalle kohdalle sattui tulemaan! Mistään vakavasta ei siis ole kysymys :)

RD (retinan dysplasia eli verkkokalvon synnynnäinen kehityshäiriö) jaetaan kolmeen muotoon, multifokaaliin (MRD, Taistolla!!), geografiseen (GRD) ja totaaliseen (TRD). MRD:ssa verkkokalvolla näkyy yksittäisiä poimuja, jotka syntyvät verkkokalvon paikallisen virhekehityksen seurauksena. Poimujen määrä voi vaihdella. MRD ei vaikuta näkökykyyn. GRD:ssa verkkokalvo on väärin kehittynyt laajemmalla alueella, mikä voi vaikuttaa koiran näkökykyyn ja TRD:ssa verkkokalvo on kokonaan irtautunut, mikä aiheuttaa silmän täydellisen sokeuden. MRD-muutokset eivät pahene iän myötä, vaan saattavat pikemminkin osittain hävitä näkyvistä vanhemmiten. GRD:aan saattaa iän myötä liittyä paikallista verkkokalvon rappeumaa muutoksen alueella. Useilla roduilla RD:n on todettu periytyvän väistyvästi. Eri RD-muotojen välistä geneettistä yhteyttä ei tunneta.

Eli ei siis vaikuta koiran näkökykyyn tai ei mitenkään muuten haittaa koiraa. Muutakuin silloin jos jalostukseen meinaa käyttää, täytyy etsiä narttu jolla ei ole MRD:tä, ettei sairaus periydy ja tule pahemmaksi! Tässä teille tietopläjäys :D

2 kommenttia:

  1. Meidän Jesselläkin on tuo retinan dysplasia, mutta se on geograafinen. En tiennytkään, että se voi aiheuttaa jotain ongelmia... Onneksi Taistolla on ilmeiseti tuo harmiton versio (?). Meidän Jesseä ei ainakaan suositella jalostukseen tuon takia. (http://jessejajerry.wordpress.com)

    VastaaPoista
  2. Aa okei. Joo Taistolla tuo MRD, eli ei vaikuta koiran näkökykyyn milläänlailla. Jalostuksessa otetaan vain huomioon!

    VastaaPoista